Vervelend is dat. Als je ’s ochtends vroeg op moet staan, en dan in een donker huis je weg moet zien te vinden. Zeker als de ochtend niet je beste deel van de dag is, zal je dat heel wat botsingen, blauwe plekken en irritaties op hebben geleverd. Of wat dacht je van ’s avonds thuiskomen terwijl het al donker is? Met de grootst mogelijke moeite het sleutelgat vinden, om dan in een donker huis op de tast op zoek te gaan naar het lichtknopje. Het zijn allemaal geen heel grote problemen, er zijn ergere dingen, maar vervelend is het wel. En onnodig ook. Met slimme lampen heb je dit probleem namelijk niet meer.

Ze weten wanneer je gaat slapen, en wanneer je wakker wordt

Slimme lampen weten namelijk wanneer je gaat slapen, en ook wanneer je weer wakker wordt. Nou ja, dat moet je ze wel eerst vertellen, je moet ze programmeren, maar dan heb je er ook geen omkijken meer naar. Hoe heerlijk is het om voortaan na het opstaan in een kamer terecht te komen waar het licht al sfeervol brandt? 

De slimste lampen weten het ook als je na je werk thuiskomt. Doordat je dit iedere dag op dezelfde tijd doet, en je lampen geprogrammeerd hebt om dan aan te gaan. Of omdat je hele slimme verlichting hebt, en deze op basis van de locatie van je telefoon weet wanneer je in de buurt bent, en dan direct begint te schijnen. Zo kom je echt nooit meer in een donker huis thuis.

Lampen die reageren op beweging

Allemaal hartstikke leuk, die slimme lampen die je kunt programmeren, maar er blijven nog steeds momenten over waarop je toch in het donker staat. Als je ’s nachts naar het toilet moet, bijvoorbeeld, of wanneer je ’s avonds met de trap van de ene naar de andere verdieping gaat. Op die momenten kun je ook wel wat licht gebruiken, en dan het liefst zonder dat je hier eerst op de tast naar op zoek moet.

Lampen met een bewegingssensor kunnen dan uitkomst bieden. Een plafonniere in de badkamer die vanzelf gaat branden als hij beweging detecteert, bijvoorbeeld. Of een handig wandlampje langs de trap, dat gaat branden als jij in de buurt van de trap komt. Het grote voordeel van dit soort oplossingen is dat de lampen ook vanzelf weer uitgaan als je niet meer in de buurt bent. Handig, want juist dit soort lampen op plekken waar we maar even zijn vergeten we vaak uit te zetten. Voortaan branden ze dus niet meer onnodig, wat jij weer terug gaat zien op je energierekening. 

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen