De kosten van levensonderhoud stijgen elk jaar. Een groot deel van deze kosten is afkomstig van vaste lasten, zoals energiekosten, huur of hypotheek, verzekeringen en telefoon/internet. Daarom is het belangrijk om naar manieren te zoeken om op deze lasten te besparen. Hieronder geven we tien tips.

1. Koop energiezuinige apparaten wanneer je nieuwe apparaten koopt, kies dan altijd voor de energiezuinige versie. Dit geldt voor alles, van wasmachines en koelkasten tot televisies en laptops. Een kleine meerprijs in aanschaf kan je veel geld besparen op jaarbasis.

2. Ga over op een duurzame energiebron
Vaste lasten voor gas en elektriciteit kunnen oplopen tot honderden euro’s per maand. Je kunt hierop besparen door over te stappen op een duurzame energiebron, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Dit is wel een investering, maar op de lange termijn bespaar je er veel geld mee.

3. Isolatie
Een andere manier om op energiekosten te besparen is door je huis te isoleren. Goede isolatie zorgt ervoor dat je minder stookt en dus minder gas of elektriciteit verbruikt. Dakisolatie is een goede investering, maar ook het isoleren van muren en ramen kan een groot verschil maken.

4. Wees zorgvuldig met verwarming en verlichting
Verwarming en verlichting zijn ook grote posten op de energierekening. Zorg ervoor dat je niet onnodig stookt of verlicht, en doe altijd het licht uit in de ruimtes waar je niet bent. Daarnaast kan het verstandig zijn om over te stappen op energiezuinige verlichting, zoals goedkope LED-lampen.

5. Schakel over naar een andere energieleverancier
De meeste mensen blijven gewoon bij dezelfde energieleverancier, ondanks het feit dat er veel verschillende aanbieders zijn. Het kan dan ook lonen om eens rond te kijken en te vergelijken. Er zijn verschillende websites waar je dit kunt doen, zodat je meteen weet wat er allemaal mogelijk is.

6. Wees zuinig met water
Water is ook een vaste last, en de kosten kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar. Je kunt hierop besparen door zuinig te zijn met water, bijvoorbeeld door minder te douchen of de wasmachine en afwasmachine minder vaak te gebruiken.

7. Koop gebruikte spullen
Als je spullen nodig hebt, koop dan zo veel mogelijk tweedehands. Dit geldt voor alles, van meubels tot kleding en elektronica. Op deze manier bespaar je niet alleen geld, maar doe je ook goede daad voor het milieu.

8. Wees voorzichtig met aankopen
Als je iets wilt kopen, vraag jezelf dan af of je het echt nodig hebt. Koop alleen wat je echt nodig hebt, en probeer niet te veel geld uit te geven aan onnodige dingen.

9. Bespaar op verzekeringen
Verzekeringen zijn ook een vaste last. Het kan lonen om over te stappen als je ergens anders voordeliger uit bent.

10. Bespaar op je telefoon- en internetrekening
Telefoon- en internetrekeningen zijn ook vaste lasten, en de kosten kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar. Het is belangrijk om de aanbiedingen te vergelijken, en over te stappen als je ergens anders voordeliger uit bent.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen