Is jouw cv-ketel toe aan vervanging? Na verloop van tijd slijt de cv-ketel, waardoor het nodig kan zijn om een nieuwe aan te schaffen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van de juiste verwarmingsketel? Wij zetten de belangrijkste punten in dit artikel voor je op een rijtje. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig uit laten voeren van cv ketel onderhoud en het verschillende rendement van ketels. Met deze tips kies jij de beste ketel!
Voorkomen is beter dan genezen
Het onderhouden van je cv-ketel is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Door regelmatig onderhoud van je cv-ketel uit te laten voeren verminder je de kans dat het apparaat kapot gaat. Laat dit minstens één keer in de twee jaar uitvoeren. Het kan gebeuren dat een cv-ketel gewoon echt defect is, door ouderdom, slijtage, of slecht onderhoud. In dat geval moet de ketel zo snel mogelijk vervangen worden door een nieuw apparaat.
Let op deze zaken
Bij de keuze voor een nieuwe cv-ketel is het belangrijk om rekening te houden met verschillende zaken. Welke ketel levert het hoogste rendement op? Welk apparaat is het meest duurzaam en betrouwbaar? Uiteindelijk wil je natuurlijk dat jouw cv-ketel een lange tijd meegaat. Kies dus een apparaat dat goed past bij jouw levensstijl en huishouden.
Bepaal de CW-waarde
Wat ook goed is om rekening mee te houden bij de keuze voor een nieuwe verwarmingsketel is de grootte van jouw huis. Daarnaast kunnen ook de isolatie en het aantal mensen in jouw huishouden meewegen in de uiteindelijke keuze. De CW-waarde is hierbij belangrijk. CW staat voor ‘comfort waarde’ en wordt getoond in een CW-label. In de regel kun je dit aanhouden: hoe meer waterkranen er in jouw huis zijn, hoe hoger de CW-klasse van de ketel moet zijn.
Kijk naar het rendement
Cv-ketels hebben tegenwoordig een verschillend rendement. Je kunt kiezen uit de HR-ketel, de HRe-ketel en de UHR-ketel. Dit zijn de verschillen:
- Een HR-ketel is een cv-ketel die een hoog rendement geeft. Dit kan uitkomen boven de 100 procent rendement, doordat de HR-ketel de warmte die vrijkomt bij de verbranding van aardgas gebruikt.
- Een HRe-ketel werkt anders: deze ketel produceert zelf elektriciteit. Tijdens het opwarmen wekt de motor met een kleine generator elektriciteit op. Deze energie wordt automatisch teruggeleverd aan het net, waardoor de HRe-ketel milieubewuster is dan een HR-ketel.
- Een UHR-ketel werkt in combinatie met een warmtepomp. Met een UHR-ketel kun je tot wel 40 procent meer rendement behalen dan met een normale een HR-ketel. Laat je in de winkel goed informeren om te zien welke ketel het beste bij jouw woning past.